duminică, 23 martie 2014

Sa luam un credit zic

Să ne întorcem la secţiunea de Proactivi şi să vedem cum ne cumpărăm casa, bine casă în sensul ei metaforic, eu de exemplu urmăresc un apartament.
Aşa cum spuneam este puţin probabil să îţi iei o casă cu banii jos aşa că vei recurge la un împrumut, care funcţionează destul de simplu la o primă vedere, tu împrumuţi bani de la o bancă, plăteşti casa şi apoi pe o perioadă de timp în fiecare lună restitui băncii banii pe care i-ai primit la care se adaugă o dobândă generoasă că deh şi băncile trebuie să trăiască.
Dacă ţi-ai imaginat că vei începe cu căutatul casei mai gândeşte-te o dată. Primul drum pe care îl vei face va fi de fapt la bancă şi voi trece aici condiţiile generale pentru orice tip de credit ca să nu le reiau la fiecare articol de creditare în parte.
Banca îţi va pune o serie de întrebări şi îţi va solicita ceva acte din care să determine care este gradul tău de îndatorare la acest moment şi ce rată poţi suporta lunar pe următoarea perioadă, apoi îţi va comunica dacă te încadrezi în categoria persoanelor care pot primi un credit şi dacă da, care este suma maximă pe care o poţi împrumuta.
Va trebui să le prezinţi adeverinţe de venit, dovada că lucrezi de regulă de cel puţin 12 luni, să  le spui dacă mai ai şi alte datorii, credite, carduri de credit etc.
De asemenea o să intereseze dacă eşti sau nu căsătorit, dacă ai persoane în întreţinere şi unde stai pentru a determina câţi bani îţi trebuie pe lună să trăieşti.
Fi pregătit cu adeverinţe pentru salariul net pentru tine şi veniturile de familie, certitudinea că poţi sau nu apela la un coplătitor şi dacă da ce venit are acesta.
Dacă tot ai ajuns la bancă trebuie să îi întrebi şi tu câte ceva că poate nu îţi plac ţie condiţiile lor şi atunci te doare în başcheţi dacă te califici au nu
1.     Dacă ofera credite în lei sau în valuta si care anume valuta
2.     Care este avansul minim
3.     Perioada de creditare minimă şi maximă
4.     Cât durează acordarea creditului, între depunerea dosarului complet şi primirea banilor
5.     Care este dobânda şi cât este DAE
(DAE este dobânda anuală efectivă adică toate costurile aferente unui credit şi exprimă costul toal al acestuia, ca procent anual din valoarea totală a creditului. Mai clar, pe lângă dobândă în costul creditului se mai includ şi o serie de comisioane : de administrare, de analiză, de acordare, de risc, multe din ele absolut abuzive şi băncile din România par să aibă o ingeniozitate nesecată în domeniul ăsta, pe lângă comisioane unele bănci vor solicita şi asigurări în favoarea lor pentru invaliditate, moarte, boală, şomaj etc. Toate astea adunate pot influenţa semnificativ costul creditului, astfel pentru un credit cu o dobândă de 5% pe an şi o serie de comisioane şi asigurări poţi ajunge la DAE de 17%, iar la un credit cu o dobândă de 8% dar cu mai puţine comisioane poţi avea DAE de 12%.
Ca atare dacă ai alege exclusiv după dobânda creditului ai putea ajunge să plăteşti mai mult per total)
6.     Dacă puteţi rambursa anticipat şi dacă asta vă costă ceva
7.     Suma pe care v-o acordă şi un desfăşurător al ratelor lunare.
Inutil să vă spun că este neapărat nevoie să mergeţi la mai multe bănci înainte de a alege una dintre ele .

Data viitoare ne ocupăm de tipurile de credit cele mai drăguţe pentru o locuinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu